沒有人會哭

有一段時間, 禧禧很喜歡同細佬一齊沖涼, 但每次都狼狽不堪, 打架啦, 撥水啦, 玩洗頭水啦, 要爸爸媽媽收拾殘局.  所以, 很久很久都不讓兩個一齊沖涼.

最近, 是細佬的要求, 要和哥哥一齊沖涼.  媽媽不想掃興, 就設定規矩: “不撥水, 不打架.  只要有人哭, 有人打架, 有人撥水, 都要馬上停止".

應該是很想一齊吧, 兩個仔全部都答應, 禧禧說: “ok, 冇問題, 因為根本沒有人會哭".

結果, 兩個仔玩得很開心, 不用媽媽幫忙, 嘻嘻哈哈的玩了很久.  媽媽聽見哥哥叫細佬幫他沖水洗頭, 細佬很開心的應答著, 有講有笑的.

有幾個星期的週末, 兩個都要求一齊沖涼, 而且都能守著規矩的.

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s